Як вибрати обладнання для медичної компанії

Головна > Як вибрати обладнання для медичної компанії

medical_equipment_01

З’явилася необхідність у купівлі нового медичного обладнання? Хочете купити лабораторне, діагностичне обладнання? Плануєте робити УЗД, ендоскопію, КТ, МРТ? Насамперед визначте, які цілі ви ставите перед собою. Це допоможе зрозуміти, яке саме обладнання вам необхідне: початкового, середнього або експертного рівня.

Наприклад, якщо у вас УЗД кабінет, де здійснюватиметься діагностика якихось загальних функціональних процесів, вам підійде обладнання початкового рівня, а придбання потужної високопродуктивної техніки буде не рентабельним. Якщо ж ви хочете придбати обладнання для клініки, де проводитимете високоспеціалізовані дослідження і маєте достатньо фінансових можливостей, то вам варто обрати обладнання експертного класу.

З чого почати пошук необхідної медичної техніки?

Перші кроки, які потрібно зробити перед купівлею медичного обладнання:

  • Відповісти собі на запитання: “обирати нове обладнання чи Б/У”. Нове обладнання часто продається за досить високими цінами. Якщо ж ви хочете купити техніку експертного класу, щоб виконувати якісне обстеження, це може вимагати занадто великих фінансових витрат. Хороший варіант – взяти апарат, що був у використанні. Можна купити експертне обладнання, випущене 3-4 роки тому, яке вже було у вжитку. Ціни на нього будуть більш доступними. При цьому воно все ще буде дуже сучасним і дасть змогу здійснювати якісну діагностику.
  • З’ясувати думку лікарів, які працюватимуть на апараті. Можливо, у вашого фахівця є досвід роботи на обладнанні певної марки, є якісь вподобання та аргументація, чому варто обрати ту чи іншу модель.
  • Ознайомитися з інформацією в інтернеті. Можна вивчити сайти виробників, почитати технічні характеристики різних моделей, порівняти ціни, гарантійні умови тощо.
  • Відвідати профільні виставки. Кілька разів на рік в Україні проводяться великі виставки, де можна побачити основних гравців ринку. Там у вас буде можливість підійти до представників компаній, подивитися прилади, послухати роз’яснення щодо їхньої роботи. Можна побувати на закордонних виставках, де зазвичай демонструються найновіші досягнення, останні моделі. Як правило, через 1-2 роки після демонстрації вони з’являються на широкому ринку.
  • Побувати на спеціалізованих конференціях. На конференціях зазвичай є можливість протестувати деякі моделі обладнання, почути думку експертів.

Купувати медичне обладнання в Україні чи за кордоном?

Сьогодні є можливість купити медичне обладнання за кордоном, оплативши товар дистанційно та замовивши доставку. Але потрібно враховувати кілька нюансів.

По-перше, перед покупкою обов’язково потрібно перевірити якість обладнання. Як це зробити? Можна приїхати до продавців, узяти з собою лікаря, який працюватиме з обладнанням, інженерів, які добре на цьому знаються, і перевірити прилад на місці. Якщо дозволять, то можна запустити обладнання в тестовому режимі, подивитися, чи відповідає програмне забезпечення вимогам, у якому стані перебувають датчики, чи не видає прилад великої помилки, яка може сильно спотворити результат.

Ще один нюанс – у разі самостійної купівлі обладнання та завезення його з-за кордону потрібно бути готовим до можливих проблем на митниці. Наприклад, на медичне обладнання накладається податок 7% від вартості. Часто за кордоном можна знайти акційне обладнання за дуже вигідними цінами, у кілька разів дешевше початкової вартості. Але під час провезення такого товару через митницю у вас можуть виникнути труднощі – вас можуть запідозрити в тому, що ви спеціально знизили ціну, щоб не платити повною мірою податок.

Купуючи техніку за кордоном, потрібно зібрати всі необхідні документи, провести метрологічну перевірку, потрібно мати свідоцтва відповідності з реєстру, сертифікати якості, що підтверджують її безпеку для пацієнтів і медичного персоналу. Якщо для вас це занадто складно, простіше звернутися до постачальника медичного обладнання, який працює в Україні.

Як вибрати, у якій компанії купувати обладнання?

Під час вибору компанії варто звертати увагу на її репутацію. За інтернетом або під час спілкування телефоном часто складно судити про компанію. Але можна, наприклад, запропонувати представникам компанії приїхати до вас. Більшість компаній за домовленості готові привести вам обладнання, провести навчання і залишити на 5-7 днів, щоб його можна було протестувати.

Допомогти у виборі компанії можуть реальні відгуки. Ви можете запитати в менеджера компанії, кому вони вже встановлювали обладнання, попросити контакти тих, з ким вони працювали раніше, і з’ясувати, наскільки залишилися задоволені колишні клієнти.

З перших днів обладнання має приносити прибуток і працювати на репутацію вашої компанії. Тому заздалегідь варто продумати, як уникнути його простою.

Уважно вивчіть договір, який вам пропонують, і зверніть увагу на такі питання:

  • Чи пропонують вам гарантію на різні елементи приладу, наприклад на датчики для апарату УЗД.
  • Чи буде якось компенсуватися простій апарата на час його тестування, ремонту.
  • Чи прописані в договорі сервісні послуги.
  • Чи приїдуть до вас сервісні інженери протягом 24 годин за потреби, щоб налагодити обладнання, ввести в експлуатацію апаратуру, замінити деталь.

Якщо ви купуєте обладнання за кордоном самостійно, то берете всю відповідальність за обслуговування придбаного медичного обладнання на себе і повинні самі шукати сервісні послуги. У цьому разі при завезенні обладнання варто перед покупкою варто зробити повну діагностику обладнання. Правильно буде заздалегідь підписати договір технічного обслуговування з компанією, це гарантує вам, що сервісний інженер приїде до вас на першу вимогу. Варто також уточнити про можливість обслуговування після закінчення гарантії, з’ясувати якими будуть умови роботи за форс-мажорних обставин.

Якщо ви купуєте прилад у компанії, яка займається оснащенням медичних центрів в Україні, то всі технічні питання, сервіс, всі відповідності тощо, як правило, компанія бере на себе.

Навчання лікаря для роботи з новим приладом

Дуже важливим моментом є навчання фахівця для роботи з новим обладнанням. Можливо лікар, якого ви запросили на роботу, працював раніше з іншим брендом, працював з апаратами початкового рівня, а ви купили прилад класом вище. Навіть якщо ви просто змінили модель приладу, фахівцю потрібно пройти навчання.

Зазвичай компанії, які продають обладнання, надсилають вам фахівця, на один або кілька днів. Він дасть необхідну вступну інформацію і навчить вашого лікаря роботі на новому обладнанні. Питання про те, чи надається послуга навчання, потрібно ставити на етапі купівлі обладнання.

Що робити зі старим обладнанням?

Досить часто при оснащенні лабораторії або кабінету лікаря новими приладами, у медичної компанії залишається старе робоче обладнання. Воно вже не відповідає потребам вашої клинки, але цілком придатне до використання.

У цьому випадку ви можете скористатися послугами компаній, які продають обладнання. Деякі з них дають можливість апгрейдити товар, який ви купували у них.

Звичайно, за час експлуатації обладнання значно втрачає в ціні, і вам доведеться доплатити за новішу техніку. Але в будь-якому разі у вас з’явиться можливість заощадити.

Стаття написана на основі матеріалів, наданих Вікторією Подольською, менеджером з продажу “RH company”.

Поділитися

Оформіть заявку на сайті, ми зв'яжемося з вами найближчим часом і відповімо на всі запитання.